![© extranoiselicencja: Creative Commons](/media/lib/22/1201807611_274755-9aa2a08539f09edcc5776d9bb512fcf1.jpeg)
Postarzony Berlin
31 stycznia 2008, 19:18Berlin jest o co najmniej 45 lat starszy niż dotąd sądzono. Wiemy to dzięki archeologom prowadzącym wykopaliska pod parkingiem w dzielnicy Mitte, którzy natrafili na 800-letnią piwnicę, a właściwie na podtrzymujący jej sklepienie dębowy dźwigar.
![](/media/lib/28/lody-2501aff369c95a1c7342e15a5f3cc2fd.jpg)
Bąbelki nie do zdarcia
30 maja 2008, 10:20Mikser kuchenny tak nam już spowszedniał, że nie kojarzy się z żadnymi szczególnymi dokonaniami. To jednak za jego pomocą grupa amerykańskich studentów uzyskała miniaturowe bąbelki, które utrzymują się przez rok. Dzięki nim będzie można m.in. poprawić konsystencję lodów (Science).
![](/media/lib/33/ekolawka-ca58f57487af49fc89a051ba1a6679f2.jpg)
Wyhoduj sobie dom
22 sierpnia 2008, 11:13Nadawanie żywym drzewom kształtów przedmiotów codziennego użytku (ang. pooktre lub arborsculpture) to dość stara sztuka ogrodnicza, ale profesorowie Yoav Waisel i Amram Eshel z Uniwersytetu w Tel Awiwie stworzyli 6 lat temu firmę Plantware, która uczyni z niej zieloną, i to dosłownie, gałąź przemysłu. Wg nich, ekoarchitektura to kwestia najwyżej 10 lat. W ten sposób można by uzyskać przystanki z dachami z prawdziwych liści czy domy zbudowane z elementów z żywych korzeni, które chroniłby przed trzęsieniami ziemi.
![](/media/lib/40/slon-742c43c9755a9f4e500b72cccedb0688.jpg)
Strażnik słoń
19 grudnia 2008, 11:02Początkowo słonie odsądzano od czci i wiary, podejrzewając o prześladowanie innych zwierząt roślinożernych w parkach narodowych Afryki, ale na szczęście oczyszczono je z krzywdzących zarzutów. Olbrzymy nie zagarniają sztucznie utworzonych zbiorników wodnych dla siebie, ale chronią przybywających do wodopoju przed drapieżnikami (Biodiversity and Conservation).
![](/media/lib/29/ksiezyc-z-ptakiemd-c91eabe3aec0c452628a26fd0b2fe1cb.jpg)
Księżycowe obserwacje planet
7 kwietnia 2009, 10:28Obserwując księżyce możemy dowiedzieć się sporo o powierzchni planet, które okrążają. Tak przynajmniej uważa Sally Langford, astrofizyk z University of Melbourne.
![](/media/lib/53/woreczek-ze-szczepionka-ff61933c22a606c914871fec056c0ee2.jpg)
Haust proszku i po szczepieniu
19 sierpnia 2009, 08:37W przyszłym roku rozpoczną się testy kliniczne pierwszej wziewnej szczepionki na odrę. Będą one prowadzone w Indiach, ponieważ tutaj wiele dzieci nadal zapada na tę zaraźliwą chorobę wirusową. Co roku umiera na nią prawie 200 tys. maluchów.
![Wielkie sprzątanie po wycieku ropy z tankowca Exxon Valdez](/media/lib/59/oilcleanupaftervaldezspill-277459664693b909e54cd8f0263a486d.jpeg)
Dlaczego biodegradacja po wycieku spowolniła?
18 stycznia 2010, 19:08Kiedy w 1989 r. u wybrzeży Alaski doszło do katastrofy tankowca Exxon Valdez, badacze spodziewali się, że część paliwa uwolnionego z gigantycznych zbiorników statku, która dotarła do plaż, powinna ulec biodegradacji w ciągu kilku lat. Dlaczego więc ślady po tym zdarzeniu są widoczne aż do dziś?
![Elektrownia węglowa](/media/lib/66/steamprocess-52df90d54a4f252a26857b9dae369b9c.jpg)
Nowe sposoby wychwytywania CO2
15 lipca 2010, 16:56Jednym ze sposobów redukowania emisji CO2 ma być jego wychwytywanie bezpośrednio w miejscu powstawania - na przykład w kominie - celem późniejszego składowania. Efektywne wyłapywanie tego gazu nastręcza jednak trudności.
![](/media/lib/72/kofeina-z-cukrem-1e4996ab7586cf6274af3275188205ec.jpg)
Razem zwiększają efektywność pracy mózgu
25 listopada 2010, 12:42Czemu tak wielu ludzi lubi pić kawę (często posłodzoną), pogryzając do niej coś słodkiego, np. czekoladkę lub ciastko? Okazuje się, że połączenie kofeiny i glukozy zwiększa efektywność pracy mózgu (Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental).
![](/media/lib/52/salatka-4b9edc10124a37749371d7e415863ba7.jpg)
Odchudzający się częściej wierzą mylącym nazwom
21 kwietnia 2011, 10:13Osoby odchudzające się są częściej wprowadzane w błąd przez opisy czy nazwy, które sugerują, że niezdrowe pokarmy/napoje są nieszkodliwe i można się nimi częstować bez obaw o wagę (Journal of Consumer Research).